Chamamé Sinfonico Nuevo | Argentinië

Van 4 tot 25 januari 2024 reist Kamerata Zuid af naar Argentinië voor een reeks bijzondere concerten; “Chamamé Sinfónico Nuevo”!

Chamamé is de authentieke volksmuziek van Argentinië die zich ook heeft verspreid naar aangrenzende landen zoals Brazilië, Uruguay en Paraguay. Vooral in het noorden van Argentinië is deze muziekstijl populair en in 2021 werd het genre zelfs erkend als UNESCO-werelderfgoed. “Chamamé is altijd een levendige en gepassioneerde muziekvorm geweest, geworteld in de rijke tradities en cultuur van Argentinië. Met dit project wil Kamerata Zuid echter een frisse wind laten waaien door deze traditionele stijl. Door het toevoegen van nieuwe elementen en invloeden uit de klassieke muziek, zal Chamamé Sinfónico Nuevo een geheel nieuwe dimensie toevoegen aan deze geliefde kunstvorm”, aldus dirigent Frank Adams.

In 2015 kwam Frank Adams in contact met Nino Zannoni, een zanger geboren in de Jordaan wiens carrière zich voornamelijk binnen de muzikale wereld van Chamamé afspeelt. Adams en Zannoni bedachten samen het project Chamamé Sinfónico, waarbij de traditionele muziek werd samengebracht met de klanken van een klassiek orkest. In 2022 reisde een deel van het orkest naar Argentinië om dit project uit te voeren. Ze werkten samen met Argentijnse musici om het specifieke genre beter te leren kennen.
Deze Nederlands-Argentijnse samenwerking krijgt nu een vervolg met het project “Chamamé Sinfónico Nuevo”. Met dit project wil Kamerata Zuid bijdragen aan de ontwikkeling van Chamamé. Er zullen nieuwe composities ten gehore gebracht worden van Xavier van de Poll, Pablo Bentos en Santiago Cimadevilla. Laatstgenoemde zal ook meereizen als bandoneon solist. Kamerata Zuid zal optreden op gerenommeerde Chamamé-podia zoals Cocomarola in Corrientes en tijdens het festival in Puerto Tirol. In Buenos Aires staan er onder andere concerten gepland in Parque Centenario en Puerto Madero. Ook zullen er optredens op locaties worden verzorgd, zoals een muziekschool en park. Maar ook in Nederland is “Chamamé Sinfónico Nuevo” te horen!