Over Kamerata Zuid

Klassieke- en actuele muziek presenteren in een nieuwe setting en zo nog meer mensen in verbinding brengen met klassieke muziek: dát is de missie van Kamerata Zuid. Met de slogan ‘Kamerata Zuid speelt met klassiek’ timmert dit strijkorkest sinds 2016 flink aan de weg. Schouwburg & Concertzaal Tilburg is de vaste thuisbasis waar het orkest repeteert en nieuwe producties ontwikkelt.

Artistiek profiel

Kamerata Zuid maakt met een uniek artistiek profiel de koppeling tussen hedendaagse artiesten en klassieke componisten. Onlangs was daar bijvoorbeeld nog de samenwerking tussen rockster Jett Rebel en componist Chiel Meijering. Of zangeres Anneke van Giersbergen en componist Anthony Fiumara. Hierdoor maakt een breed en omvangrijk publiek kennis met klassieke muziek en wordt letterlijk nieuwe muziek gecreëerd.

Talentontwikkeling

Kamerata Zuid zet zich ook in voor talentontwikkeling. Jaarlijks doen ruim 600 scholieren van de Tilburgse middelbare scholen mee aan de ‘Young Classical Talent Award’. In regio Eindhoven ontwikkelde Kamerata Zuid een vergelijkbaar initiatief i.s.m. de middelbare scholen uit Zuidoost-Brabant: de Orion Classic Award. Hierdoor krijgt jong muzikaal talent een podium en houdt Kamerata Zuid zicht op talent in de eigen provincie.

Artistiek team

Frank Adams is dirigent en artistiek leider van Kamerata Zuid. Frank heeft zijn ‘roots’ in Tilburg. Na zijn studie aan het Fontys Conservatorium volgde hij de master Orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium bij Otto Tausk, Etienne Siebens en Wim Witteman. De studie Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht stelde hem in staat om de achtergronden van muziek en zijn muzikale kennis verder uit te diepen. Naast Kamerata Zuid werkt Frank ook als dirigent met professionele en studenten-symfonieorkesten in binnen- en buitenland. Zo heeft hij in Argentinië een vast werkterrein wat reikt van Buenos Aires tot orkesten in Corrientes en Resistencia.

In 2021 is het artistiek team uitgebreid met Etienne Siebens. Deze Belgische all-round dirigent geniet al langer grote internationale erkenning en wordt door menig componist voor de uitvoering van hun werken gevraagd.
Als vaste gastdirigent zal hij eigen projecten ontwikkelen waarbij ook het klassieke repertoire voor strijkers voorbij zal komen. Hij wordt zowel bij de programmering als audities betrokken, om zo het orkest qua niveau verder te ontwikkelen.

Team

Net als het orkest bestaat ook de organisatie van Kamerata Zuid uit een team van gepassioneerde jonge professionals, die ieder vanuit een eigen expertise betrokken zijn.

Frank Adams

artistiek leider/ dirigent

Marieke Machado-Veekens

zakelijk leider

Charlotte Michielsen

marketing & communicatie

Jules van de Loo

productieleider

Evelien Jaspers

concertmeester/ projectmanager

Hester  Voddé

online marketing

Maartje Valk

fondsenwerving

Marieke Kanters

administratie

Bestuur

Het bestuur houdt overall toezicht op de activiteiten van Kamerata Zuid, het verloop van inkomsten en uitgaven en op risicobeheersing.

Peter van Raamsdonk

Voorzitter

Directeur Sales
ABN AMRO Bank NV

Niels Verweij

Penningmeester

Financieel directeur
Caldic Ingredients Benelux BV

Joost van den Ossenblok

Secretaris

Uitgever non-fictie
A.W. Bruna Uitgevers

De Belastingdienst heeft Stichting Kamerata Zuid aangemerkt als Culturele ANBI. Klik hier voor het jaarverslag 2020.