Over Kamerata Zuid

Stichting Kamerata Zuid is in 2016 opgericht door de Tilburgse dirigent Frank Adams en muziekliefhebber Niels Verweij. Dit vanuit hun passie maar bovenal vanuit de urgentie die zij samen voelden om klassieke- en actuele muziek in een nieuwe setting te presenteren. Met de slogan ‘Kamerata Zuid speelt met klassiek’ timmert dit strijkorkest flink aan de weg. Theaters Tilburg is de vaste thuisbasis waar het orkest repeteert en nieuwe producties ontwikkelt.

Uniek concept

Het orkest werkt met een uniek concept waarbij de artiest van nú samenwerkt met de klassiek componist. Verrassende composities en arrangementen worden ontwikkeld;  er wordt letterlijk nieuwe muziek gecreëerd. Door samen te werken met (inter)nationale (pop) musici maakt een breed en omvangrijk publiek zo kennis met klassieke muziek.

Talentontwikkeling

Kamerata Zuid zet zich ook in voor talentontwikkeling. Jaarlijks doen ruim 600 scholieren van de Tilburgse middelbare scholen mee aan de ‘Young Classical Talent Award’. In Eindhoven ontwikkelde Kamerata Zuid een vergelijkbaar initiatief i.s.m. de middelbare scholen aldaar: de Orion Music Awards. Hierdoor krijgt jong muzikaal talent een podium en houdt Kamerata Zuid zicht op talent in de eigen provincie.

Frank Adams

“De rijkdom van muziek zal me mijn leven lang blijven fascineren. Het is mijn missie om deze rijkdom te delen met anderen.”

Frank Adams is dirigent en artistiek leider van Kamerata Zuid. Frank heeft zijn ‘roots’ in Tilburg. Na zijn studie aan het Fontys Conservatorium volgde hij de master Orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium bij Otto Tausk, Etienne Siebens en Wim Witteman. De studie Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht stelde hem in staat om de achtergronden van muziek en zijn muzikale kennis verder uit te diepen. Naast Kamerata Zuid werkt Frank ook als dirigent met professionele en studenten-symfonieorkesten in binnen- en buitenland. Zo heeft hij in Argentinië een vast werkterrein wat reikt van Buenos Aires tot orkesten in Corrientes en Resistencia.

Team

Net als het orkest bestaat ook de organisatie van Kamerata Zuid uit een team van gepassioneerde jonge professionals, die ieder vanuit een eigen expertise betrokken zijn.

Frank Adams

artistiek leider/ dirigent

Marieke Machado-Veekens

zakelijk leider

Charlotte Michielsen

marketing & communicatie

Jules van de Loo

productieleider

Evelien Jaspers

concertmeester/ projectmanager

Marieke Kanters

administratie

Bestuur

Het bestuur houdt overall toezicht op de activiteiten van Kamerata Zuid, het verloop van inkomsten en uitgaven en op risicobeheersing.

Peter van Raamsdonk
voorzitter
Niels Verweij
penningmeester
Joost van den Ossenblok
secretaris

De Belastingdienst heeft Stichting Kamerata Zuid aangemerkt als Culturele ANBI. Klik hier voor het jaarverslag 2019.