Young Classics

De jeugd heeft de toekomst! Daarom ontwikkelde Kamerata Zuid, samen met Schouwburg Concertzaal Tilburg en CisT, het project ‘Young Classical Talent Award’: een jaarlijks terugkerend concours voor talentvolle scholieren van middelbare scholen uit Tilburg e.o. Na 7 succesvolle edities gaat de YCTA door als de ‘Young Classics’ om in heel Brabant klassieke muziek toegankelijk te maken voor jongeren. Klik hieronder op jouw regio.

Regio Helmond

Op donderdag 10 oktober vinden de Young Classics plaats in het Speelhuis in Helmond. Op die dag zullen solisten van verschillende VO-scholen in de regio Helmond optreden met het orkest van Kamerata Zuid onder leiding van Frank Adams.

Ben jij zo’n leerling die op een VMBO, HAVO, VWO of Gymnasium zit en die een instrument bespeelt? Dan kan jij misschien wel meedoen. Jij treedt dan samen op met het orkest van Kamerata Zuid in het Speelhuis voor zo’n 500 mensen!

Er is natuurlijk een jury van vakmensen die je optreden zullen voorzien van complimenten en tips voor de toekomst. De prijs is een beker en een masterclass voor jou met je instrument.

Welke instrumenten? Eigenlijk alle instrumenten, van viool tot klarinet en van piano tot gitaar. Kortom, alle instrumenten kunnen eigenlijk… als ze te vervoeren zijn natuurlijk.

Hoe?
Vraag aan je docent muziek of dat kan en mag. Deze docent is van alles op de hoogte.

Planning:

  • Inschrijving scholen voor 15 mei 2024 via youngclassics@kameratazuid.nl
  • Voor 10 juni lever je de bladmuziek aan zodat er een arrangement gemaakt kan worden voor het orkest.
  • Direct na de zomervakantie krijg je de partituur die gearrangeerd is.
  • Op woensdag 9 oktober vinden de repetities plaats in het Speelhuis. Je leert dan het orkest kennen en de dirigent Frank Adams.
  • Op donderdag 10 oktober speel je ’s avonds voor publiek.

Regio Tilburg

Young Classics 2025 vindt plaats op 1 april, meer informatie volgt.

Klassieke muziek voor iedereen

Klassieke muziek toegankelijk maken voor jongeren, talentontwikkeling en het behouden van zicht op talent: dat zijn de belangrijkste doelstellingen van de Young Classics. Alle scholieren kunnen op hun eigen niveau deelnemen en schitteren op het podium van de concertzaal van Theaters Tilburg. Zo kan iedereen meedoen!

Solisten

Wil je graag als solist meedoen aan de Young Classics? Overleg dan met je muziekdocent op school of jij jouw school mag vertegenwoordigen. Je kiest een (modern)klassiek werk wat je graag wilt spelen van maximaal 6 minuten. Van dit werk wordt een arrangement gemaakt speciaal voor jou en de 22 strijkers van Kamerata Zuid.

Informatie voor scholieren

Bespeel je een instrument? Blink je uit in zang? Vraag aan je docent muziek of je jouw school mag vertegenwoordigen. En wie weet schitter jij straks in de concertzaal van Theaters Tilburg!

Workshop

Naast de wedstrijd zelf kun je je ook inschrijven voor de workshop ‘Componeren’. Hieraan kunnen alle scholieren deelnemen die een instrument bespelen. In deze workshop wordt een werk gecomponeerd o.l.v. componist Maarten Jense. Op 1 april wordt dit werk uitgevoerd door Kamerata Zuid en alle leerlingen die mee spelen op een instrument of zingen in het Young Classics koor.  Naast dit werk wordt ook een bestaand werk ingestudeerd door koor en orkest..

Groot koor en orkest

Om de nieuwe compositie en het orkest en koor werk uit te voeren, hebben we een groot koor en orkest nodig. Speel en zing mee en deel met elkaar een unieke ervaring!