Het Tilburg Young Classical Talent Award is een jaarlijks terugkerend evenement. Initiatiefnemer Kamerata Zuid en samenwerkingspartners CiST en Theaters Tilburg geven in dit project talentvolle Tilburgse scholieren de kans om met het voltallige, professionele orkest van Kamerata Zuid te spelen. In de maanden voorafgaand aan het concert vinden er voorrondes plaats op alle zeven deelnemende middelbare scholen, waarna iedere school haar definitieve finalist kiest. Tijdens dit voortraject is er ook een grote repetitie en zijn er workshops voor alle deelnemende scholieren die willen zingen of een instrument bespelen.

Op de avond van het officiële concert in Concertzaal Theaters Tilburg, laten alle finalisten een kort klassiek solowerk horen. Een vakjury beoordeeld alle inzendingen en geeft kort commentaar na iedere solo. Aan het einde van de avond worden de awards bekend gemaakt. Daarnaast krijgen alle leerlingen uit de voorrondes de unieke kans om deel te nemen aan het slotstuk. De winnaar van de felbegeerde Tilburg Young Classical Talent Award krijgt een Award én een masterclass in zijn/haar discipline aangeboden. Ook is er een aanmoedigingsprijs voor de kandidaat die zich als tweede plaatsen.

Workshop

De workshop, die bedoeld is voor alle scholieren die een instrument bespelen. Jaarlijks wordt een unieke compositie geschreven door een toonaangevende componist met een Tilburgse achtergrond of bijzondere band met de stad. In deze workshop wordt kennis gemaakt met moderne muziek en de mogelijkheden van nieuwe geluiden. Vervolgens wordt de avond afgesloten met een indrukwekkend slotstuk door alle leerlingen en Kamerata Zuid. Een uitvoering van een bekend klassiek werk in een speciaal arrangement van Ron Antens.