Young Classical Talent Award

De jeugd heeft de toekomst! Daarom ontwikkelde Kamerata Zuid, samen met Schouwburg Concertzaal Tilburg en CisT, het project ‘Young Classical Talent Award’: een jaarlijks terugkerend concours voor talentvolle scholieren van middelbare scholen uit Tilburg e.o.  Muzikale talenten krijgen die avond de unieke kans om onder begeleiding van een professioneel orkest een muziekstuk te zingen of spelen voor een vakjury. De winnaar wint de award én een masterclass in zijn of haar discipline.

Op donderdag 14 april jl. vond de 5e editie van dit concours plaats in de Concertzaal in Tilburg. Fee de Scheemaker van het Beatrix College mocht de award in ontvangst nemen uit handen van wethouder Marcelle Hendrickx. Medine Oguz won de Art-fact aanmoedigingsprijs

Solisten

De solisten van YCTA 2022:
– Iby van den Hout – piano – Odulphuslyceum
– Merijn Eestermans – piano – De Nieuwste School
– Linde Meindert – cello – Cobbenhagen Lyceum
– Faye Grosveld – viool – Mil Hill College
– Fee de Scheemaker – blokfluit – Beatrix College
– Thijn van Aalen – piano – Theresia Lyceum
– Medine Oguz – Reeshof College

Workshop

Naast de wedstrijd zelf wordt ook een workshop georganiseerd voor alle scholieren die een instrument bespelen. Zo maken ze kennis met moderne muziek en de mogelijkheden van nieuwe geluiden. Ook oefenen ze samen twee muziekstukken in, waarvan één compositie speciaal geschreven is door de scholieren o.l.v. Remy Alexander. Dit stuk wordt tijdens de YCTA-avond ten gehore gebracht.

Compositie

Voor de workshop ‘Nieuwe Compositie’ hebben we Remy Alexander bereid gevonden om samen met de leerlingen een nieuw muziekstuk te schrijven. Remy heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in educatieve projecten voor leerlingen van het P.O en V.O. waarbij het componeren door leerlingen zelf centraal staat. De compositie voor de YCTA 2022 is geschreven door Medine Oguz, Kainey Fick, Iby van den Hout. De tekst is van Junior stadsdichter Gina Goosens.

Klassieke muziek voor iedereen

Klassieke muziek toegankelijk maken voor jongeren, talentontwikkeling en het behouden van zicht op talent: dat zijn de belangrijkste doelstellingen van YCTA.
Alle scholieren kunnen op hun eigen niveau deelnemen en schitteren op het podium van de concertzaal van Theaters Tilburg. Zo kan iedereen meedoen!

“Door mijn deelname aan de YCTA begrijpen mijn klasgenoten en leraren op school veel beter waarom ik zo veel met muziek bezig ben en hebben ze hiervoor veel meer waardering! Door de ervaring met zo’n fantastisch orkest te mogen optreden ben ik bevestigd in mijn keuze om van vioolspelen mijn beroep te maken.”

Jessica Lukken16 jaar, violiste en winnares YCTA 2018

Informatie voor scholieren

Bespeel je een instrument? Blink je uit in zang? Vraag aan je docent muziek of je jouw school mag vertegenwoordigen. En wie weet schitter jij straks in de concertzaal van Theaters Tilburg!

Belangrijke data

 

  • Young Classical Talent Award:
    14 april 2022, Schouwburg Concertzaal Tilburg
  • Repetitie workshop:
    30 maart 2022, 14-17u – Beatrix College Tilburg
    14 april 2022, 15.30u tot 17.30u – Schouwburg Concertzaal Tilburg

Inschrijfformulier


    Young Classical Talent Award