Young Classical Talent Award

De jeugd heeft de toekomst! Daarom ontwikkelde Kamerata Zuid, samen met Theaters Tilburg en CisT, het project ‘Young Classical Talent Award’: een jaarlijks terugkerend concours voor talentvolle scholieren van middelbare scholen uit Tilburg e.o.

Op donderdag 15 april jl. vond de 4e editie van dit concours plaats. De 19-jarige Kris van der Plas won in de Concertzaal in Tilburg de Young Classical Talent Award 2021. De leerling van het Koning Willem II College in Tilburg won de award met zijn uitvoering van Piano Concerto no.2 op.102, I: Allegro van D. Shostakovich. Eva Rijnen won de aanmoedigingsprijs. Ruim 1500 kijkers volgden de avond via een livestream, verzorgd door Omroep Tilburg.

Was je er niet bij? Kijk dan hier voor een video-impressie van de avond.

Workshop

Naast de wedstrijd zelf wordt ook een workshop georganiseerd voor alle scholieren die een instrument bespelen. Zo maken ze kennis met moderne muziek en de mogelijkheden van nieuwe geluiden. Ook oefenen ze samen een muziekstuk in, waarvan de compositie speciaal geschreven is door een bekende componist. Dit stuk wordt normaal gesproken tijdens de YCTA-avond ten gehore gebracht. In verband met de Corona-maatregelen zal dit nu op een latere datum plaatsvinden.

Klassieke muziek voor iedereen

Klassieke muziek toegankelijk maken voor jongeren, talentontwikkeling en het behouden van zicht op talent: dat zijn de belangrijkste doelstellingen van YCTA.
Alle scholieren kunnen op hun eigen niveau deelnemen en schitteren op het podium van de concertzaal van Theaters Tilburg. Zo kan iedereen meedoen!

“Door mijn deelname aan de YCTA begrijpen mijn klasgenoten en leraren op school veel beter waarom ik zo veel met muziek bezig ben en hebben ze hiervoor veel meer waardering! Door de ervaring met zo’n fantastisch orkest te mogen optreden ben ik bevestigd in mijn keuze om van vioolspelen mijn beroep te maken.”

Jessica Lukken16 jaar, violiste en winnares YCTA 2018
Young Classical Talent Award